Hírek

Az internetes vásárlásról
2015.07.29 9:42

1. Kényelmes
Nem kell órákon át gyalogolnod, utaznod vagy dugókban állnod az autóddal, kosarakat tologatni és cipelned, emelgetned a termékeket. Csak ülsz egy monitor előtt, mozgatod az egeret, pötyögsz a billentyűn és könnyedén megtalálsz szinte bármilyen terméket, amire szükséged van, valamelyik webáruház virtuális polcain.

Viszont nem tudod megtapogatni, megszagolni, esetleg kipróbálni a termékeket. Ha ez neked nagyon fontos a vásárláshoz, akkor az internetes vásárlás nem a te világod!


2. Gyors
A fent leírtak nem csupán a kényelmet garantálják, hanem rengeteg időt is nyerhetsz, hiszen utazgatás, hatalmas áruházakban bolyongás helyett villámgyorsan rátalálsz a keresett árucikkre valamelyik webshop készletében. (A webshop és a webáruház ugyanaz.)
Az is tévhit, hogy sokáig kell várni egy webshop kínálatából megrendelt termékre. A legtöbb webáruház 24 vagy 48 órán belül házhoz szállít, ha pedig épp nincs valami raktáron, akkor ezt többnyire feltüntetik a tétel mellett, és megjelenítik, hogy mennyi idő alatt tudják leszállítani. (Ez egyébként offline boltok (hagyományos) esetén is így van, ott sincs mindig minden raktáron.)


3. Olcsó
Alapvetően kétféle webáruház létezik:
Van olyan webshop, amelyiket egy hagyományos (offline) kereskedelmet folytató bolt tulajdonosa hozott létre. Ezekben a termékek árai általában megegyeznek az offline üzletben találhatók áraival.
A másik fajta webshop olyan kínálattal rendelkező online bolt, amelyik mögött nincs offline áruház. Egy ilyen webáruház sokkal kedvezőbb árakat tud biztosítani, hiszen számos olyan költséggel nem kell számolnia, amivel egy hagyományos üzlet tulajdonosának igen. Pl. helyiségbérlet, üzemeltetés, alkalmazottak költségei, díszletek, offline marketing stb. Egy webáruház esetén ezek nincsenek, így az eladási árakat is alacsonyabban tudja tartani a webshop üzemeltetője.


4. Biztonságos
Terjengnek még olyan rémhírek, hogy az online vásárlás nem biztonságos, mert lenyúlhatják az ember pénzét, selejtes termékeket szállítanak ki, amiket aztán nem vesznek vissza stb. Ez egyrészt ritka, másrészt könnyedén el lehet kerülni, ki lehet védeni. Csalók, szélhámosok mindenütt akadnak, így a webáruház üzemeltetők között is, ám semmi mást nem kell tenned, mint betartani azt a néhány „szabályt”, amelyeket a Mire kell figyelni online vásárlás esetén? részben tárgyalunk, hogy könnyedén elkerüld az ilyen helyzeteket.
Amennyiben nem találsz információkat a webshop üzemeltetőjére, engedélyekre, garanciákra vonatkozólag, inkább ne is adj le rendelést.
A legtöbb webshopban lehet használni bankkártyát, a vásárlók költségeinek csökkentése miatt jobbára az előre utalás a bevált gyakorlat, így nem kell utánvételi díjat fizetni, ami több száz forint megtakarítást jelent.


5. Nagyobb a választék
A magas polcbérleti díjak miatt az offline áruházak tulajdonosainak jól meg kell gondolniuk, milyen termékeknek adnak helyet üzletükben. Mivel egy webáruház „virtuális polcainak” szinte semmilyen költsége nincs, ezért sokkal nagyobb választékot kínálhat a vevőknek. Így egy webshop termékei között jóval nagyobb eséllyel találsz rá ritka, „sehol sem lehet kapni” típusú árucikkekre, amelyeket csak egy-egy szűkebb réteg igényel – ők viszont nagyon.


Forrás: webshop.hu

Vissza